Spread the love

הערב נקבל את פני ראש חודש תמוז באהבה ובשמחה 💙🇮🇱

הידעתם? שם החודש "תמוז" זהה לשם של עבודה זרה 😱 שמו של אל הפיריון המוסופוטמי היה "תמוז" ואף מוזכר במקרא שלנו (ספר יחזקאל, פרק ח', פסוק יד) "וַיָּבֵא אֹתִי אֶל פֶּתַח שַׁעַר בֵּית יְהוָה אֲשֶׁר אֶל הַצָּפוֹנָה וְהִנֵּה שָׁם הַנָּשִׁים יֹשְׁבוֹת מְבַכּוֹת אֶת הַתַּמּוּז."

כיצד עבדו עבודה זרה זו?

את הפסל היו מעלים באש ועיניו שהיו עשויות מתכת היו נמסות ומדמות לו מראה כאילו הפסל בוכה.

משמעות המילה "תמוז" בארמית היא "חום והסקה" ומכאן גם שם החודש העברי המסמל את תקופת תחילת עונת הקיץ החמה 🌞

מאירועי החודש

ביום יז' לתמוז נציין יום תענית, שנקרא "צום הרביעי" (תמוז הוא החודש הרביעי ליציאת מצרים) שנקבע כאחת מארבע תעניות על שום חורבן בית המקדש. זהו היום שבו הובקעו חומות ירושלים על ידי הרומאים מספר שבועות לפני חורבן בית שני. הצום מתחיל בהנץ החמה ומסתיים בערב עם צאת הכוכבים.

במסכת תענית שבמשנה, פרק ד, פסוק ו נכתב:

חֲמִשָּׁה דְּבָרִים אֵרְעוּ אֶת אֲבוֹתֵינוּ בְּשִׁבְעָה עָשָׂר בְּתַמּוּז, וַחֲמִשָּׁה בְּתִשְׁעָה בְּאָב. בְּשִׁבְעָה עָשָׂר בְּתַמּוּז נִשְׁתַּבְּרוּ הַלּוּחוֹת, וּבָטַל הַתָּמִיד, וְהֻבְקְעָה הָעִיר, וְשָׂרַף אַפּוֹסְטְמוֹס אֶת הַתּוֹרָה, וְהֶעֱמִיד [נ"א: וְהָעֳמַד] צֶלֶם בַּהֵיכָל.

אז בוא נעבור על חמשת האירועים:

  1. שבירת לוחות הברית – משה רבינו יורד מהר סיני לגלות את בני ישראל סוגדים לעבודה זרה. הוא מנתץ בזעם את לוחות הברית שהעניק לו בורא עולם.
  2. ביטול קורבן התמיד בבית המקדש. עם הבקעת חומות ירושלים ביום זה נדרשו גם הכהנים להצטרף לשורות הלוחמים ולא נותר מי שיקריב את קורבן התמיד, שכשמו כן הוא, כלומר הוקרב כל יום (תמיד) בבית המקדש.
  3. הבקעת חומות ירושלים על ידי הגנרל הרומאי טיטוס שאף בזז את אוצרות בית המקדש.
  4. שריפת ספר תורה על ידי אפוסטמוס. זהותו לא ברורה, אך המעשה ברור והוא השחתת התורה הקדושה בשריפה על ידי הגויים שחירבו את העיר.
  5. העמדת פסל בבית המקדש – פסל של עבודה זרה הועמד בבית המקדש על ידי הכובשים הזרים

שיר החודש

את המנון ימי הזיכרון בשם "עצוב למות באמצע התמוז" הלחינה נעמי שמר ז"ל עבור הזמרת נורית גלרון, וכך הסבירה את ההשראה שקיבלה לכתיבת השיר:

"הייתי צריכה לעבור איזה ניתוח, וניתוחים היו לי הרבה בחיים כל מיני, ותמיד אני חושבת שאני אמות בניתוח ואני לא אקום מהנרקוזה כי אני פחדנית, את יודעת… הניתוח היה באמצע התמוז שהוא כמו שאמרנו לפני כמה שעות גם יום הולדתי. אז כתבתי, זה היה אז בשביל נורית גלרון, היא ביקשה אותי שיר, וכתבתי בשבילה 'עצוב למות באמצע התמוז', והשענתי את זה על פסוק מקסים מירמיהו, פסוק מאוד תמוה, מאדו לא מובן 'עַל-קֵיצֵךְ וְעַל-קְצִירֵךְ הֵידָד נָפָל'. יש על זה המון פירושים, אבל גם בלי פירושים הוא עושה את העבודה. ויצא שיר ליום הזכרון לכל אלו שבאמת מתו באמצע התמוז ולא רק פחדו מהנרקוזה." (קול ישראל, 1991)

השיר הנוגה הפך מאז לאורח קבוע ברשימת ההשמעות בימי הזיכרון, ונסתרות דרכי האל שאף נעמי שמר הלכה לעולמה בחודש תמוז, כאילו ניבאה את מותה שלה.

ובניגוד לפסל הבוכה ולשיר הנוגה והמדכא, אני מאחל בדיוק את ההפך לכל החברים האהובים: שנזכה לחיים באהבה, בשלום ובשמחה בחודש תמוז 💙🇮🇱

השאר תגובה